Ružić: Završni ispit za osmake biće lakši od probnog testa

14. jun 2021 – Testovi za osmake na završnom ispitu krajem juna biće u skladu sa obrazovnim sadržajima koji su prenošeni u procesu sticanja znanja u vanrednim okolnostima. Struktura testova je takva da će, mnogo više nego ranije, biti pitanja na koja se odgovor daje zaokruživanjem i u tom smislu testovi će biti lakši nego u nekim regularnim uslovima, kazao je danas gostujući u programu RTS-a Branko Ružić, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Uvek je intencija da završni testovi budu lakši od probnih završnih testova koji su održani 9. i 10. aprila, istakao je on, pri čemu je uputio apel roditelјima da ne podižu tenziju deci i da se relaksirano pristupi testu.

On je ukazao na to da su svi testovi već zapakovani i spremni, kao i da svaki ima svoju šifru, a do distribucije se čuvaju u nadležnom zavodu, uz napomenu da testove čuva policija, kao i da će 24 sata pred samo polaganje, 23. juna, biti dopremlјeni na punktove.

Ružić je upozorio na to da će svaka zloupotreba biti procesurana i najstrože kažnjena, dodavši da odgovornost snose direktori i oni nastavnici koji budu zaduženi za kontrolu sprovođenja testa.

Prema njegovim rečima, u školama u kojima polaže manje od 50 učenika moguće je organizovati polaganje i u svečanoj ili fiskulturnoj sali, a gde ima više đaka, po učionici će biti 12 učenika sa dva kontrolora.

Foto/ilustracija: pixabay.com. 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!